Piratväskor

Allt som är populärt får snart kopior av mer eller mindre god kvalitet. Det kan röra sig om kopior av vackra kreationer burna av Hollywoodstjärnorna på Oscarsgalan till solglasögon, jeans, parfymer och handväskor. Ibland är resultaten makalöst lika originalet men oftast är de inte i närheten av dess kvalitet.

Först och främst så är det viktigt att veta att det är förbjudet med kopior. All form av plagiat kan straffas med både böter och till och med fängelse och detta gäller alla konstformer och alla typer av kreativitet: musik, arkitektur, logotyper, kläder etc. Det är dock inte alltid så lätt att hålla kolla på detta och få lagen på sin sida då plagiatorerna ofta gör kopior som medvetet är något annorlunda än originalet och då kan det vara svårt för original-designern att bevisa att det verkligen är fråga om plagiat.

Ett annat sätt som de som säljer piratkopior använder är att ändra något på produktens namn samtidigt som man behåller varumärkets design, som är lätt att känna igen. För det otränade ögat kan det därför vara svårt att uppfatta att det i själva verket står Dolge & Gabbana eller Rey Ban på varan. Visst avslöjar priset att det är en kopia men ibland försöker de riktiga lurendrejarna kränga sina varor till fullt pris som om de vore äkta.

Särskilt om man åker utomlands brukar det finnas många gatuförsäljare som uteslutande sysslar med att sälja kopior. Dessa säljer ofta bra då vanliga dödliga inte har råd att punga ut med flera tusen Euros för en handväska och därför hellre skaffar sig en kopia för att åtminstone efterapa trenden lite grann.

Detta gör att originalens designers och uppfinnare inte tjänar något på sina arbeten men här är det många som argumenterar att de tjänar så bra ändå att det knappast kommer att få dem att hamna på gatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *