Galna modeflugor

Det finns alltid galna, roliga och hysteriska modetrender och ibland vill en designer gå rakt emot den allmänna tendensen. Detta har avspeglats inte minst i väskornas värld och tittar man tillbaka på de olika väskor som gjorts genom tiderna finns det några som verkligen står ut.

Idag är det digital- och laserteknologin som för tillfället tagit över, vilket innebär att man själv kan låta trycka sitt favoritmotiv på sin väska. Det handlar ofta om hundar och familjemedlemmar, foton från semestern eller blommor; det finns inga regler så länge man har ett foto på det man vill ha.

Tanken att lägga bilder på sina handväskor blev populärt redan på 1960-talet men då brukade man måla dem direkt på tyget eller lädret. I Andy Warhol-stil kunde det vara frågan om märken, färggranna mönster eller seriefigurer och det hela kompletterade den allmänt färgglada och osymmetriska bubbelgumsstil som var så populära då. Man försökte sig också på att forma handväskor som djur, till exempel hundar eller krokodiler, men det var aldrig fråga om något mer än udda designexemplar.

På sjuttiotalet gick modet in i två vitt skilda grenar; det jordnära och naturliga å den ena sidan och det extrema å den andra. Man gillade punk och disco och det blev populärt att utsmycka sina väskor med pärlor, nitar och kedjor, allt i ett huller om buller. Telefonväskan blev en rolig trend där man gick omkring och bar på vad som såg ut som en enorm telefon där luren var handtaget.

På 1980-talet handlade mycket om flärd och glamour och det var inte ovanligt med neonfärgade väskor som lyste i mörkret eller väskor tillverkade i plastmaterial som gjorde dem genomskinliga. Det skulle vara skandalöst och over the top, precis som håret och musiken på den tiden och om man kunde gå omkring med en väska formad som ett par jättelika läppar desto bättre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *