Den klassiska handväskan

Det är någonting alldeles särskilt med en handväska. Man kan köpa skor och kläder och smycken och hattar och det är för all del kul i sig men det är handväskan som är den ultimata accessoaren; det är inte nog med att det finns hundratals, ja, tusentals roliga modeller men handväskan är dessutom praktisk. I handväskan kan man förvara sina absoluta nödvändigheter som plånboken och mobilen men också alla småsaker som pennor, hundar och hårspännen. En handväska kompletterar klädseln och i modetidningar får ofta handväskorna lika mycket uppmärksamhet som resten av kläderna.

Handväskan har sina rötter i den antika pungen, en liten påse i tyg eller läder där man förvarade sina mynt. Man satte den ofta på sitt bälte eller hade den i fickan och det var sällan man hade något annat i den. Så fortsatte det genom medeltiden men på 1600- och 1700-talet började någonting hända. I Europa började broderi bli alltmer populärt vilket gjorde att kvinnor började utsmycka sina portmonnäer som så småningom blev alltmer intrikata.

Portmonnäerna, ordet betyder bokstavligen “bära pengar”, började bli allt större på 1800-talet då kvinnor lade större föremål i dem, som glasögon, små böcker och kammar och även om de till en början såg ut som broderade tygsäckar med remmar så började de snart få allt mer form. Man började också använda andra material som läder, korg och plast och idag finns det en myriad av modeller för alla smaker.

Den kanske mest klassiska handväskan är fortfarande den fyrkantiga modell med korta läderremmar som gamla damer håller hårt i knäet på tågresor eller i Monty Python-stil attackerar ungdomar med. Det finns mycket stora handväskor och extremt små, runda, ovala, fyrkantiga och trekantiga och det finns till och med handväskor som är formade som kuber, stjärnor eller bollar. Remmarna kan vara korta eller långa och tillverkade av plast, läder eller metall men det finns också handväskor som man helt enkelt håller i handen som ett etui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *